Smokinka

едно малко женско намерение

Лавандула :) лилава магия

Лавандулата подобрява работата на сърцето, а пеларгонията спомага за пълноценен сън.
Ей такива полезни действия винаги съм се чудила как са ги открили.
Сигурно сто лелички в критическа са спали до саксийки 😉

Но наистина има нещо опияняващо в тези цветове в природата, в интериора , в аромата…
Освен това била и борец срещу инфекции Лавандулата съдържа танини, които убиват бактериите и предотвратяват инфектирането на раните. Добавете 10 капки масло от лавандула в половин чаша вода и промийте раната с разтвора.
За премахване на главоболието или при мигрена нанесете лавандулово масло върху слепоочията с масажиращи движения или пийте чай от лавандула.

Лавандулата може да огрее терасата си в лилавите си цветове и да създаде приятно усещане за очите и душата. Тя е сред растенията-афродизиаци заради цветове богатото съдържание на етерични масла. Още древните римляни са я познавали и ценили като козметично средство. В Европа се отглежда още от Средновековието.

Оформя малък полухраст
Това многогодишно вечно зелено растение развива силна коренова система. Нейните разклонения се разполагат на около 40 см дълбочина, но основните скелетни корени достигат до 2 м дълбочина. Стъблата се разклоняват силно от което се оформя малък полухраст, който достига до 50-60 см височина. Линейните листа са около 2 см дълги, разположени по два срещуположно. Покрити са с множество ароматни трихоми, които им придават сиво-зелена багра. Дребните цветчета са разположени на върха на разклоненията, в класовидно съцветие. Особен чар придават обагрените в люляково венчелистчета. Сега има създадени сортове с бледо розови цветове, какъвто е Rosea, със сини – Munstead и Grappenhall и с червени цветове- Hidcote.
lavender-field-andreas-karelias
Не е капризна
Изискванията на растенията към факторите на живот не са големи. Възрастните издържат до минус 30 С. Изискват много светлина. Важно е да са добре дренирани, а реакцията да е неутрална или алкална. Почвите може да са леки, но обезателно да са богати на хранителни вещества. Неподходящи са почвите с висока подпочвена вода или тези, с кисела реакция.
Лавандулата се размножава със семена, но в домашната градинка най- добре е да се използва вкореняване на резници. Вземайте ги от едногодишни или двугодишни клонки. Почистете от листа 3-4 см в долния край. Подредете ги в лека почвена смес в която половината е пясък. Покрийте съда с полиетилен. Поливайте така, че смеската винаги да е влажна. Проветрявайте периодично, за да не започнат неприятни процеси. При достатъчно топлина и влага, резниците се вкореняват за 30-40 дни. Ако след вкореняването, още първата година се появят цветове, те се отстраняват, за да укрепне кореновата система.

В саксия
Обясним е големият интерес за отглеждане на лавандулата у дома. Вариантите са много. Вие можете да създадете красив кът в градината за подправки и растения билки. По багра и височина можете да направите хармонични съчетания. В центъра поставете вратига, до нея градински чай и маточина. По-ниски са седефчето, бял равнец, синя тинтява. Включете ригана, босилека и ментата. Най-ниски са магданоза и жълтото прозорче. Идеята може да се допълва съобразно условията и вашите предпочитания.
Най-интересен е варианта за засаждане на лавандулата в саксии. Изберете голяма саксия, сандъче или красиво малко буренце. Дренирайте с дребни камъчета и пясък. Използвайте смеска от градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък. Тези саксии са подходящи за украса на балкони и тераси през цялата година. Поливайте редовно, а при необходимост подхранвайте.

images

Нямам нужда от повече убеждаване! Купих красива резедава саксия и пакет лавандулови семена! И в обзелото ме творческо настроение смятам да я ползвам за ароматизатор, реперент, колаж, ръчно правена хартия и картички, подправка и защо не като … афродизиак 😉

Вашият коментар

Информация

Публикувано на 23.04.2014 от в MY POINT.