Smokinka

едно малко женско намерение

Ако целта ви е да боднете всички дупки, много е вероятно да сте абсолютно кух…


“ Погледът на свободният мъж е съвсем друг: проучващ, взискателен, питащ: „Ти ли си?“ Пълен с противоречия – надежда и разочарование, възторг и критичност, любопитство и нехайство. Очите на свободния мъж откриват първо недостатъците. Погледът му сравнява, претегля на везни, не бърза. Пред него са безкрайните възможности на света. Ти си една от безброя. Какви чудеса още го чакат! Струва ли се заради теб да изтърве целият свят? Твърде си малка на ръст за него. Твърде свободно се държиш, твърде си своеобразна. Нежененият мъж гледа и с подигравателните очи на приятелите си: какво ще кажат, ако се яви пред тях с такова момиче? Гледа и с придирчивите очи на майка си: как би посрещнала на своя праг такова момиче? Гледа и със своите дълго очаквали, полудели очи, които са си съчинили някакъв кинозезден тип и го търси в сънищата си. Блясъкът на тоя поглед винаги е помътен от капка катран: все не отговарящ на мечтата му, все не си негов тип, все нещо не си подходяща за спътница в живота. А каква трябва да бъде спътницата му, питай го, сам не знае. Той все се опитва да те траспортира в утрешния ден, да те промени, пречупи, нагоди според себе си. „

 

откъс от „Пътуване към себе си“ Блага Димитрова

 Днес свободният мъж, се характеризира с подчертаната „свобода“ на члена си. Тази „свобода“ може спокойно да се замести с думата „безотговорност“. Днес повечето мъже с радост предоставят отговорностите си на жените. Кога за последно някоя млада дама е имала щастието да и поносят чантата, да и отворят вратата или да я поканят на вечеря? Не са точни на срещи, не удържат на думата си, оплакват се и дори очакват решението да се роди от нас. Някога жената е била опора, а днес се опитват да ни превърнат в носеща греда. Рядкост са мъжете от които можем нещо да научим, с които да се усетим безпомощтни и нежни същества за малко.

Знаем, че да се справяш с живота днес не е лека задача. Знаем, че авантюристичния дух и крилата никога трябва да бъдат срязвани. Но позволете ми да видя във вашите очи истинското значение на думата мъж. А именно :
Момче е мъжко човешко дете. Обикновенно думата мъж се използва за означавне на определено ниво на зрелост.В различните общества двата пола приемат различни социални роли. Най-често мъжът се смята за :

  • По – активен
  • С по-висок състезателен дух и по упорит (инат)
  • По – самоуверен, показващ повече лидерски качества
  • Контролиращ себе си и не емоционален
  • С по-висока техническа грамотност и по-добри организационни умения
  • Склонен към абстрактно мислене

Тези социални роли варират през времето и различните култури. Някои от тях са обосновани научно, но повечете нямат неоспорими научни доказателства. 😉

 

„Мои съученици бяха готови да се сношават с всичко, което се движи, но аз никога не съм виждал причина да се ограничавам.“(Емо Филипс) 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on 11.02.2012 by in MY POINT and tagged , .

Навигация

%d bloggers like this: