Smokinka

едно малко женско намерение

НЕ на „убийствените“ реклами!


Преди време имаше едно предаване „Рекламна пауза“. Харесвах го защото се радвах на креативността на позитивните и младежки реклами с неочакван край. Някои бяха смешни, други ни караха да мислим за хубави неща. А може би това предаване е имало за цел да пропагандира у нас добро отношение към рекламата, защото не знаехме тогава какво ни готви тази индустрия.

За какво ми е миялна машина, която ще ми спести часовете, които губех в миене на чиний, вместо да съм със семейството си? И без това животът е изпълнен с рискове. Оцеляването е пряко зависимо от големината на торбата с която излизаме от аптеката. Защото една реклама показа как съпругът ми може да получи инфаркт и да се строполи на масата докато вечеряме. Може да влоша здравето си, докато чакам да обмислят новото име на парацетаМАКС. Или да омалея на опашка в аптеката докато всички съседи от квартала се заредят обилно с „Проалгин“.
Вчера една баба с патерица ми открадна чипса, но после разбрах, че е заради депресия: Нейният, Жорко, съкровището на мама, искал да се изнесе от вкъщи… Исках да и помогна, затова я запознах с още две баби да си пускат радио..

Срещнах затлъстялата Поли, да се унижава да пее тъпа песничка срещу жълти стотинки, за да си купи с тях мазна американска храна. Когато каже „Тежко ми е“ ще и дадем Вердин, за да може да се натъпче още повече. И както редовно се случва, ще се окаже и с нередовен стомах. Ще си каже „Стига“, като изкльопа и една Активия.
С пълна уста ми разказа, че са изгонили Лео от апартамента му заради непогасен депозит. Всичко това, заради една ниска лихва…
Разговора ни спря внезапно, защото Поли изтича в кенефа на закусвалнята, застигната от диярия. Не беше събрала достатъчно стотинки за Имодиум…
Аз не бързах, защото имах среща със съседа. В блока не го харесваме, защото ни кани на обикновено мляно кафе, а не онова от пакета. Нищо че второто му надървя само вратовръзката…
Ако до тук ви е весело, спомнете си за Ани. Тя нямаше да е толкова щастлива, ако имаше цистит…Ами с тази кока-кола, скоро ще и изникне и простата, която ще я алармира!

Как ще успокоите детето си, че баща му няма да получава удар и да умира всеки път когато вечеря или, че кървящите венци не могат да се спасят само с една паста?
Познавам деца, които са уверени, че за една пъпка им трябва лекарство и нищо не може да ги убеди в обратното! Излиза от всичко до тук, че какво сме ние?
Едни болнави мърльовци.Стресирани хипохондрици. Страдаме от диария,гъбички,
лош дъх, недостатъчно бяло пране, недостатъчно бляскава коса…
Чудя се по времето на бай Тошо как сме живяли с така елементарния шампоан „Кря-кря“ и прост парацетамол.
На всичкото отгоре ако решим да напуснем стаята по време на реклами, ще ги чуваме и в кенефа, защото паузата е с преднамерено увеличени децибели.
Като съдим по посланията на повечето от тях, ми се струва, че те именно в тоалетна са създавани!

Сега щели да намалят звука на рекламите. Представете си до какви детайли са наясно тия шопари, какво ни дразни! Щом предизборно с овчарски скок прескачат високите такси, ниските заплати, липсата на работа и хилядите други колосални проблеми, за да се вмъкнат в нашия беден дом, където едничката ни радост, е да завидим на сараите в турски сериал. Нежни струни в нежните ни души докоснаха с това предложение нашите политици. И наистина предвкусвам, че има много символика в изказването на Мая Манолова: „Според избирателните списъци, в България хората са безсмъртни!“ По повод неправилната или липсваща актуализация на избирателните списъци в общините, в които фигурират хора, които трябва да са по на 150 години 🙂 И както тя сама добави – „За едно нещо БиБи беше прав и то е, че по време на неговото управление, хората…живеят вечно. И наистина! С толкова много сметки, почти не ни остават за храна, но не мрем бе!
Прогнозирам, че на следващите избори, неговото правителство ще разчита точно на тия наследници на Дънкан Маклауд! Не бързайте към урните ако сте под 100г, нека заслужат нашия вот!
А ако не сте взимали скоро нещо от аптеката – Светльо Витков – ПРЕЗИДЕНТ! 🙂

П.С. Споменатите имена на медикаменти, са с цел информация за фирмите които предприемат този тип рекламиране. Не е реклама 🙂
Рекламите ме отблъснаха от гледането на телевизия. Но дори когато гледате филм или предаване на запис, дори когато слушате радио, време и начин да ги вмъкнат и там се е намерило.
Пари, пари, пари…

Advertisements

2 comments on “НЕ на „убийствените“ реклами!

  1. My hobby is this
    11.05.2012

    Страхотен пост!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: