Smokinka

едно малко женско намерение

Гроздовото семе

е златна мина за търсачите на младост.
То е обект на безбройни научни изследвания, които доказват безспорният благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и имунната система. Допълнителен прием на гроздово семе влияе положително върху мозъчната дейност и нервната тъкан.

За да имат гладка и красива кожа, древните римляни вземали вани, в които добавяли младо червено вино. Тайната на подмладяващото действие на червеното вино е била известна и на древните гърци, които го смесвали с екстракти от треви и го втривали в кожата на лицето и тялото, за да придобият красив силует и свеж тен на лицето. В своите ръкописи Хипократ описва изключителните свойства на червеното вино като средство, лекуващо анемия и оказващо общо тонизиращо действие.
Днес древните рецепти за красота не са забравени, те непрекъснато се усъвършенстват с помощта на най-новите постижения на съвременната медицина и козметология.

През 1994 г. учените откриват в гроздето голямо количество активни вещества – полифеноли, притежаващи уникалната способност да свързват свободните радикали, образуващи се в организма под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсената околна среда. Те водят до нарушаване на целостта на клетъчната мембрана, в това число и на клетките на кожата. В процеса на възпроизвеждане на клетките, повредени от свободните радикали, качеството на новопоявилите се клетки се влошава, те бързо се износват, а това е основната причина за стареенето. Освен че спират процеса на разрушаване на кожните структури, полифенолите подпомагат и подмладяването на кожата.

Полифенолите, съдържащи се в ципата и в семките на гроздето и разтварящи се във виното при неговото производство, притежават антиоксидантни свойства, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, подпомагат подмладяването и оздравяването. Те са уникални флавоноиди, които имат силно антиоксидантно действие. Eкстрактът от гроздово семе се смята за един от най-мощните естествени антиоксиданти. Тестове ин-витро показват, че антиоксидантната му сила е 50 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 20 пъти по-голяма от витамин C.

Маслата са „живи“ биологични продукти. Те проникват лесно в кожата, защото тя е мастнопропусклива и й придават кадифена мекота и гладкост. Ускоряват клетъчната обмяна, подобряват овлажняването и подпомагат образуването на колаген.

Масло от гроздови семена се получава чрез студено пресоване с последващо рафиниране. Съдържа основно мастни киселини – линолова (58%-78%), олеинова (12%-28%), палмитинова (5%-10%). Именно съдържащите се в тях мастни киселини са незаменими за кожата, защото лесно се усвояват от нея и имат свойството да задържат влагата. Масло от гроздови семена има способността да регулира омазняването и е сред малкото масла, подходящи за мазна и смесена кожа. Стяга, но не затваря порите. Маслото от гроздови семки съдържа подмладяващ полифенол и има противовъзпалителни и успокояващи свойства и спомага за бързото възстановяване цялостта на кожата, като я успокоява и омекотява.
Маслото от гроздови семки е с най-висока температурна точка на кипене (216°С/420°F) измежду студено пресованите масла. Това го прави отлична и по-здравословна алтернатива за готвене при висока температура.
Интензивният му вкус внася специална нотка във всяко ястие.
* Изумих се от силата на това семе, особено, че съм горд притежател на заболяването Разширени вени. Съчетание от гроздово семе,  мултивитамини, съдържащи аскорбинова киселина (витамин С) и рутин (витамин Р) са необходими за регенерацията на венозната мрежа.

Малко известно е, че екстрактът от гроздови семена съдържа широка гама от здравословни съставки като протеини, мазнини, въглехидрати и полифеноли (най-вече във вид на флавоноиди или още известни като биофлавоноиди).

Биофлавоноидите обединяват цял клас растителни пигменти, известни с качествата си на изключително мощни антиоксиданти и със способността си да предпазват човешкото тяло от въздействието на свободните радикали. Според научни изследвания антиоксидантният ефект на полифенолите е 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C.

Друга основна характеристика на полифенолите е способността им да действат като естествени модулатори на имунния отговор на организма. Ето защо те подпомагат тялото в борбата му с вируси, алергени и карциногени.

Процианидин е един от от фенолите, съдържащи се в гроздовите семена. Той е наричан още тайният витамин срещу остаряването. Смята се, че той предпазва тялото от преждевременно остаряване чрез повишаване нивата на витамин С на клетъчно ниво. Процианидините също имат свойството да се свързват с колагена и така придават на кожата допълнителна еластичност и свежест – процес, който бихме могли да определим като  естествен фейс-лифтинг. Процианидините предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи и по този начин елиминират още един от факторите за преждевременно остаряване на кожата.

Освен ефекта, който има върху външния вид на тялото, процианидините подобряват зрението, подвижността на ставите и имат укрепващ ефект върху цялата циркулаторна система като подсилват капилярите, вените и артериите, а по този начин улесняват и работата на сърцето.

Екстрактът от гроздови семена забавя процесът на окисляване на LDL-холестерола (лошият холестерол). А по-бавното му окисляване означава по-малка вероятност за натрупването му и съответно по-малък риск от запушване на кръвоносни съдове.

Освен на противовъзпалителните, противоартритни и противоалергични свойства на процианидините, напоследък учените посвещават особено внимание на проучване на противотуморните и антиканцерогенни свойства на тези вещества.

Ресвератролът е другият фитохимикал, който се съдържа в гроздевите люспи и семена и който има ред благотворни ефекти върху тялото. Най-силно изявени обаче са свойствата му на невропротектор, чрез които той подпомага мозъчната дейност.

И така, благодарение на богатия си състав, екстрактът от гроздови семена е особено благоприятен при:

Хронична венозна недостатъчност – голям брой изследвания сочат, че процианидините облекчават симптомите на хроничната венозна недостатъчност, сред които са болка, оток, умора и разширени вени.

Едем – посттравматични или постхирургични отоци преминават значително по-бързо при приема на гроздови семена.

Висок холестерол и високо кръвно налягане – чрез способността си да намалява скоростта на окисляване на LDL,  екстрактът от гроздови семена понижава нивата на лош холестерол, предпазва кръвоносните съдове от увреждане и по този начин предпазва и от хипертония.

Ракови заболявания – лабораторни проучвания показват, че екстрактът от гроздови семена може да предотврати развитието на ракови клетки. Той предпазва и чернодробните клетки от увреждане вследствие на химиотерапия.

Диабет – стабилизира равнищата на кръвна захар.

Зрение – изостря нощното зрение.

Кожа – има антиейджинг ефект, заради свойството му да предпазва колагена и еластина в кожата от разрушаващото действие на свободни радикали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on 04.09.2012 by in IMPRESSED BY.

Навигация

%d bloggers like this: