Smokinka

едно малко женско намерение

Печки с въздушна риза и Кахлени печки – новото е не толкова добре забравено старо :)

02-16ka
Кахлена печка, за тези които не ги помнят 🙂
Принципът на тази зидана печка е преминаването на горещия ДИМ през система от канали във вътрешността на печката и почти пълното отдаване на енергията им на огнеупорните акумулиращи тухли, от който са изградени. Поради голямата си маса, тухлите съхраняват и отдават бавно топлината. Печката акумулира топлината, тъй като тя не напуска веднага „тялото“ през комина и продължава да топли 12-24 часа с едно зареждане.
2067_web_1000x500

http://www.newteck.bg/doitself/articles.php?issue_id=6&unit_id=46&article_id=104
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=12903&start=20

Печка с въздушно отопление.
Освен комин се изгражда въздуховод.Бързо се затопля въздуха.
Може да бъде и камина с въздушна риза, без никаква изолация, свободно стояща. С нея се отоплява първия етаж, а въздуховодите могат да отопляват съседни или горни помещения. Изгражда се система в зависимост от нуждите на въздуховодите се поставят вентилатори с терморегулатори, имаше и една разпределителна кутия. Техните възможности са най-разнообразни на съвременния пазар.

Проучих тези разновидности тъй като обожавам отоплението за дърва и смятам , че е най-приятният и добър начин за отопление на дома.
Може би малко капризен в създаването си, но пък верен в изплащането си във времето и недостижим в приятния си ефект.
И в двата варианта с успех,голяма доза уют и естетика и без сложни системи можем да отопляваме повече от едно помещение 🙂

VELCHEVO6_1286-pa

IMG_0639

Malchows-Finished-Thermal-Mass-Rocket-Stove-640x480

8055271951_9a9080d20f_z

VELCHEVO6_1286-pa

rocket-stove-complete

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

rocket-mass-heater-official-flyer-4

Ето малко мнения :
„Да споделя малко опит с въздушно отопление без въздуховоди и вентилатор:
Вкарал съм една проста печка, тип камина в стената между две стаи, като кюнците и минават в едната, а печката като цяло е в другата. Кюнците са „облечени“ с кнауф, ламарина и вата от три страни, а отгоре са отворени – около 20см. Зидарията зад печката във втората стая е обща с изолацията на кюнеца. На около 50см над печката има трегер / да държи стената, след пробиването и/, на който съм сложил подвижна преграда, опираща до зидарията зад печката с отвор около кюнеца. В долния край до печката на около 3см от стената и има отвор с ф110, невидим от стаята с печката.
Резултатът: Жега и в двете стаи, като определено по-голяма е там, където минава кюнеца, но усещането срещу стъклото на печката в първата стая е несравнимо Прахоляк има в доволно количество, но той се дължи до голяма степен на бурното движение на топлия въздух /имах и подово, което също ми носеше доволно количество прахоляк из стаите/. Шумоизолацията към първата стая/дневната/ е на добро ниво заради непрекъснатото пукане на дървета в печката. Във втората битува дъщеря ми, която и без друго е в ритъма на нещо си от тонколонките на компа. Миризма през стаите не минава благодарение на преградата над печката. И имам един отвор на външна стена в първата стая с ф110, от който ширма си взема необходимото, че иначе не мога да отворя да сложа на печката. Всичко това беше направено набързо, с идеята че ще се прави така или иначе парно, но… така вече 15-20години и никакъв дискомфорт, който да ме накара да започна да правя парно. Просто от време на време се налага пребоядисване.“

„Не е задължително да има запрашеност- конвекторите си идват с филтрър… а някои по гъзарски си имат активен филтър. Всеки конвектор си има дистанционно и се настройва желаната температура. КОнвектора си има трипътен вентил и степенното управление на вентилатора. Като климатроника на колата.
А тази система и още един плюс… с още инвестиция напред във времето системата започва и да охлажда. Няма нужда от локални климатици“

http://www.kamini-eurostyle.com/8/montazh-nordica
http://www.otoplenie.bg/articles/view/3/563
http://www.pgsa-paz.com/elpom/4%20Chast.html
https://sites.google.com/site/otoplenie42/izbor-na-otoplenie
http://www.ecozid.com/index.php?p=src&id=80
http://zazemiata.org/v1/Energiina-efektivnost.30.0.html

Advertisements

6 comments on “Печки с въздушна риза и Кахлени печки – новото е не толкова добре забравено старо :)

 1. Благодаря ви за тези невероятни снимки.Давате чудесни идеи какво можем да направим и ние на нашите вили.Харесва ми като цяло самата атмосфера която се придава с този топъл бежаникав цвят.Всичко е като едно време, но направено доста по съвременно.Ако се замислим, ще видим че всичко ново е добре променено старо.Вече има доста качествени камини,които с правилният монтаж ще ни топлят години на ред и в една такава атмосфера никой няма да иска да си тръгва.

  • smokinka
   17.06.2014

   Няма за какво,те са от интернет, форуми и сайтове. Аз също съм привлечена много от идеите и от съхраняването на топлината умно и с много приложения 🙂 Радвам се , че съм била полезна.

 2. Да така е, тези неща, които придават истинската топлина и уют на домът са страхотни.Наистина разгледах по обстойно по интернет и се оказа, че има всякакви модели, за които дори не съм и подозирала, че може да се направят като тип камини и интериора около тях да съвпада на всичко,което е страхотно.Надявам се да ни пишете и вие още, тъй като е добре да си намерим определени сайтове, иначе ако започнем да се лутаме трудно ще се спрем на конкретни модели.Но това за запрашеността ми беше от полза.

 3. Калинка
  14.11.2014

  От години искамеда си направим кахлена печка. Голям проблем се оказа да си намерим майстор. Можете ли да ни насочите към някой? Благодаря!

 4. весо
  24.11.2014

  Майстори да искате,докато се плаща-майстори има много.Аз лично познавам доста.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on 22.01.2014 by in MY POINT.

Навигация

%d bloggers like this: